Naar: Naar de NgoroNgoro krater
Donderdag 5 februari hadden we geen druk programma. We konden daarom rustig aan doen. ’s Morgens zijn we naar een koffieplantage, Gibbs farm, geweest. We hebben veel geleerd over koffie. En we zouden er een echt goed klaar gemaakte kop koffie krijgen. Koffiestruiken gaan wel 100 – 150 jaar mee, maar worden wel elke 5 jaar teruggesnoeid tot ± 30 cm. waarna het 3 jaar duurt voor er weer 5 jaar lang vruchten van geoogst worden. Van eind mei tot half september vindt meerdere malen de handmatige pluk van de rijpe rode vruchten, waarin de koffiebonen zitten, plaats. Daarna volgt nog het hele proces om er koffiebonen van te maken. In de groentetuin zagen we o. a. Nieuw Zeelandse spinazie staan. Hebben we zelf ook in de tuin! De koffie die ze hier zetten is inderdaad lekker, een uitzondering in Tanzania. Vrijdag 6 februari zijn we van Karatu naar Arusha gegaan (een rit van ruim 150 km). We doen onderweg nog twee winkeltjes aan. In Arusha gaan we weer langs het kantoor van Easy Travel voor een evaluatie van onze reis en pikken we de gids op voor ons bezoek aan een village van moderne Maasai. Na een rit over een ± 10 km lange vreselijk stoffige hobbelweg komen we in de village aan. We krijgen daar eerst een Tanzaniaanse lunch: aardappelen in een currysaus, rijst, bonen met mais en spinazie. Fruit na. Smaakte goed. Daarna hebben we met de gids een wandeling gemaakt door het dorp en de directe omgeving. Een grote schare kinderen begeleidden ons een groot deel van de wandeling van deze mzungu’s (=blanke reizigers). We bezochten nogmaals een Maasai-huisje: klein en donker. Eén drinkwaterpunt voor het hele dorp, dus veel gesjouw met emmers en jerrycans. Het zijn moderne Maasai omdat het geen herders zijn, maar veel gebruiken zijn hetzelfde als van de traditionele Maasai. Mooi en leerzaam om te zien hoe mensen leven, maar het staat wel heel ver van ons af. Ook hebben we de omgeving van het dorp bezocht: de akkers met o.a. witte mais (waarvan maismeel wordt gemaakt), groenten en bananenplanten. Van maismeel wordt polenta bereid. Water uit de nabijgelegen bergen wordt via een irrigatiesysteem verspreid over de akkers. Na de rondleiding zijn we naar Karama Lodge gegaan. Op weg daar naar toe werden we door Gerald uitgenodigd om een kop thee te komen drinken bij hem thuis en hebben daarbij kennis gemaakt met zijn vrouw. Dit was totaal onverwachts voor ons. Op Karama Lodge konden we zaterdag bijkomen van deze geweldige reis. We hebben genoten van een dag luieren en konden ons voorbereiden op de terugreis. Een beetje lezen in Tanzaniaanse kranten, de koffer pakken en met z’n allen napraten over deze indrukwekkende reis. Zondag om 14:00 uur kwam Gerald en hebben we gezamenlijk de lunch genoten op de lodge. Daarna heeft hij ons naar het vliegveld gebracht. Daar aangekomen was het moment daar om afscheid te nemen van onze sympathieke en kundige gids Gerald èn van Tanzania. Onze terugreis naar een winters Nederland was begonnen!
Naar: Langs de weg