FietsFun

Elke dag maak ik een fietstocht. Een rit van 22 tot soms 26 km lang. Door weer of wind: alleen als het regent vertrek ik niet. De tocht gaat van Stadskanaal naar Onstwedde en dan weer terug naar huis. Mijn dag is niet goed als ik deze tocht niet gemaakt heb. Ik word onrustig, kan m’n draai niet vinden en kijk steeds naar buiten of ik toch niet alsnog vertrekken kan. En ik doe het al jaren. En het is heerlijk; ik zou het niet willen missen.

Fietsfun
Fietsfun

Maar het is toch steeds hetzelfde? Als je het wilt, kun je het zo zien. Maar ga maar eens een jaar mee. Dan zul je zien dat elke dag anders is. Het weer natuurlijk. Vaak veel wind. Verder altijd anders: zon, veel zon, soms toch regen, kou en allerlei combinaties. De mensen die je op zo’n vaste route tegenkomt: eerst groeten veel mensen je niet terug als je ze groet, maar na verloop van tijd wel: een heerlijke overwinning. Vooral veel ouderen zijn erg terughoudend met groeten.

De juffertoren van Onstwedde
De Juffertoren van Onstwedde
Bloeiende aardappel
Bloeiende aardappelplant

Maar er is meer. De omgeving waar je door heen fietst is zo aan verandering onderhevig: de activiteiten op het land. Wat er allemaal gedaan wordt door de boeren. De koeien in de wei: leuke beesten! De vogels die weer terugkomen in het voorjaar of soms lang op zich laten wachten. Zie de hazen in de verte daar op het land. De veldleeuwerik  weer hoog in de lucht: de lente gaat beginnen! En dan de voortdurende veranderingen van de kruiden in de bermen waar je langs fietst. Op dit moment staan de aardappels vol in bloei: paars en wit. Het Jacobskruiskruid bloeit bijna: in ben benieuwd wanneer ook de rupsen  van de Jacobsvlinder er weer in grote getale op zitten. En als de laatste zwaluw vertrokken is kan de winter komen.

Geen dag gelijk dus. Altijd weer nieuwe dingen om te zien. Maar je moet er wel oog voor hebben natuurlijk…..

En….  je blijft er nog lekker fit bij ook!

2 gedachten over “FietsFun”

Reacties zijn gesloten.