De stand van zaken

De groentetuin
De groentetuin

Inmiddels is juli. Het tuinseizoen begon vroeg dit jaar.  Al eind maart ben ik begonnen met de tuinwerkzaamheden zoals het leggen van de tuinbonen en de peulen.  Ook rode bieten heb ik toen al gezaaid. Verder heb ik pootgoed gehaald op de vrijdagmarkt in Emmen, zoals andijvie, spitskool en diverse soorten sla. Na thuiskomst heb ik al het pootgoed een plek gegeven in de tuin. In het kasje hadden we al rucola gezaaid. Half april heb ik nog Groninger snijmoes gezaaid tussen de al opgekomen tuinbonen.

Dit betekende dat we al vroeg konden oogsten uit de tuin. Onder andere de rucola en de Groninger snijmoes waren al vroeg te oogsten.   Ook de andijvie was al vroeg klaar. Wat een verschil met vorig jaar! Toen was  het koud en nat tot ver in juni.

Tuinbonen
Tuinbonen

Inmiddels zijn de peulen en de tuinbonen alweer verdwenen uit de tuin. Maar wel na een hele goede oogsten. Heerlijke verse peultjes: smullen hoor! En malse tuinboontjes. Ook super. We hebben nog een voorraadje in de diepvries liggen!

Wat niet zo goed gegaan is was de spitskool. Alle jaren mooie grote spitskolen, maar niet dit jaar. Ze bleven aan de kleine kant omdat ze aangetast waren door knolvoet. En dat is altijd lastig te bestrijden. Zijn de planten aangetast dan kun je alleen nog hopen dat het weer wat nat blijft, anders wordt het helemaal niks. En dit jaar was het in april en mei niet zo nat dus viel de groei tegen en gingen een aantal planten tegen de vlakte. Maar goed: niet alles kan natuurlijk goed gaan.

 

stobonen
Stokspekbonen

Verder gaat het nu voorspoedig met de stokspekbonen (heerlijk) en de stokslabonen. Maar dat duurt nog wel een tijdje voor die te oogsten zijn.

Verder hebben we veel aalbessen geoogst en ook een redelijke hoeveelheid zwarte bessen. En de eerste aardbei was op 9 mei al klaar! Een uniek feit want tot nu toe was dat meestal op 1 juni het geval!

Vorig jaar hebben we een appelboompje geplant. Het leek er vorig jaar op dat die het niet zou halen. Maar dit jaar gaat het aardig goed. Dus misschien maken we de komende jaren ook nog mee dat we appels kunnen plukken van onze eigen appelboom. Verder hebben we vorig jaar een blauwe bes geplant en daar hebben nu ook al wat bessen van kunnen plukken.

Nieuw-Zeelandse spinazie
Nieuw-Zeelandse spinazie

Ook de tomaten doen het goed. Zoals het er nu uit ziet wordt dat ook weer een rijke oogst. Maar dat duurt nog wel even. Net als de Nieuw-Zeelandse spinazie: deze groeit nu nog langzaam, is een  echte najaarsgroente en begint half augustus pas echt goed te groeien.

Op de lege plekken van de tuinbonen en de peulen staan inmiddels boerenkoolplanten. Deze heerlijke wintergroente, die gedurende de winter op de tuin kan blijven staan mag ècht niet ontbreken. Heerlijk om een stamppot van te maken of een ovenschotel!

 

 

 

 

 

Een gedachte over “De stand van zaken”

Reacties zijn gesloten.